fredag 8 mars 2013

Skriv en novell

Skriv en novell i vilken du tar hänsyn till alla novellens delar, d.v.s. intrig, karakterisering (direkt/indirekt), miljöbeskrivning, konflikt, stegring, klimax/peripeti, avtoning.

Efter du skrivit novellen, välj att arbeta med en eller två klasskamrater för att korrekturläsa och opponera på texterna.


Under denna länk kan du läsa om opponering och respondering:
http://allastudier.se/studiefakta/82-opponering/

PROVFÖRBEREDELSER UNDER LEKTIONSTID OCH HEMMA

1. Läs listan med stilfigurer tillsammans i grupp, förklara för varandra om det är någon stilfigur ni har svårt att riktigt förstå. Ta med listan till provtillfället! DET FÅR INTE FINNAS ANTECKNINGAR I LISTAN. ÖVRIGA PROVFÖRBEREDELSER FÅR INTE TAS MED TILL PROVTILLFÄLLET!

Alliteration: att använda ett ljud i början av ord för effekt. "Så sävligt, så stramt, så slarvigt uttryckt."

Anspelning/allusion: när man anspelar på kända tal, texter, konst och så vidare, t.ex. "Från oss all till er alla- ett riktigt skönt lov!"

Besjälning: ger ett föremål mänskliga egenskaper, t.ex. himlen gråter, håret suktar efter fukt, stenen mot glasrutan gav en känsla av lättnad o.s.v.

Ironi: att säga något men mena något annat, t.ex. "det här indiska grillspettet var ju milt och gott (om det i själva verket var väldigt starkt och knappt ätbart).

Hyperbol/överdrift: att uttrycka sig med överdrifter, t.ex. "Jag åt upp ett helt berg med munkar."

Liknelse: att jämföra två begrepp/saker, t.ex. " Marängen var vit som snö."

Metafor: ord och uttryck får en annan betydelse än de brukar ha genom att talaren/författaren skapar en bild åt sin lyssnare/läsare, t.ex. "köket är hemmets hjärta" eller "du är luften jag andas."

Motsats/antites: kontraster, t.ex. "lika stark som han var blev han svag i hennes närhet" eller
"konstverkets skönhet ligger i dess råa skildring av döden."

Parallellism: upprepar något/några ord men med lite variation, t.ex. "kunde hon få skolans överhuvud att sponsra skolresan? Skulle rektorn skjuta till lite slantar?

Retorisk fråga: att ställa en fråga som inte kräver ett svar, t.ex. "har Zlatan en av världens bästa vänsterfötter?"

Tretalet: tre är ett heligt tal eftersom vår religion talar om treenighet, "fadern, sonen och den helige anden." Många författare, konstnärer och talare använder sig därför av talet tre som t.ex. tre små grisar, tre systrar, "tro, hopp och kärlek", tre förtrollningar och så vidare.

Underdrift/litotes: När ett svagt uttryck ger motsatt mening, t.ex. "det var några gäster i restaurangen" (om det var fullsatt).

Upprepning/anafor: Upprepar samma ord flera gånger. "Jag tror på mig själv. Jag litar på mig själv och jag älskar mig själv."

Överdrift/hyperbol: Man uttryck.er sig med överdrifter, t.ex. "hela Sverige hejade på landslaget" eller "hela världen höll andan."
2. Repetera följande termer, förstå vad de betyder och var beredd att använda dem på provet för att svara på frågor.

Intrig
Presentation: miljö, karaktär, direkt/indirekt karaktärisering
Konflikt
Stegring
Klimax
Avtoning

3. Repetera även dessa termer eftersom de kommer finnas med i instruktionerna till provets uppgifter. Du kommer inte få fråga om dessa termer på provet eftersom vi redan gått igenom dem åtskilliga gånger och dessutom haft prov på dem. Kom ihåg: livslångt lärande!

Tes
Argument
Ethos
Logos
Pathos

Samt repetera hur vi gör miljöbeskrivningar av våra sinnesintryck.
Vilka sinnen har vi?
Fundera i par på hur vi kan beskriva sinnesintryck på ett levande sätt?
Skriv meningar utan att använda ordet som står för sinnet, till exempel ”hörsel”  och förklara ett sinnesintyck.
Läs upp era meningar för ett annat par som ska gissa vilket sinne ni beskriver.
Fundera tillsammans på minst tio adjektiv som är användbara för beskrivning av de olika sinnena.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar