onsdag 12 december 2012

Uppgift 13/12 att göra när novellanalysen är färdig

"Zlatans mål mot England var hyfsat skickligt." Alla som såg matchen Sverige- England vet att det är en förminskning av hur skickligt Zlatans mål egentligen var och reagerar därför på ovanstående uttalande på något sätt. Kanske skrattar de som förstår stilfiguren eller blir upprörda om de inte förstår förminskningens syfte, att locka till reaktion. Vi förstärker reaktionen hos lyssnaren/läsaren och det blir lättare att minnas vårt uttalande när vi kryddar språket med stilfigurer.

Olika stilfigurer är till exempel:

 Alliteration: att använda ett ljud i början av ord för effekt. "Så sävligt, så stramt, så slarvigt uttryckt."

Anspelning/allusion: när man anspelar på kända tal, texter, konst och så vidare, t.ex. "Från oss all till er alla- ett riktigt skönt lov!"

Besjälning: ger ett föremål mänskliga egenskaper, t.ex. himlen gråter, håret suktar efter fukt, stenen mot glasrutan gav en känsla av lättnad o.s.v.

 Ironi: att säga något men mena något annat, t.ex. "det här indiska grillspettet var ju milt och gott (om det i själva verket var väldigt starkt och knappt ätbart).

Hyperbol/överdrift: att uttrycka sig med överdrifter, t.ex. "Jag åt upp ett helt berg med munkar."

Liknelse: att jämföra två begrepp/saker, t.ex. " Marängen var vit som snö."

Metafor: ord och uttryck får en annan betydelse än de brukar ha genom att talaren/författaren skapar en bild åt sin lyssnare/läsare, t.ex. "köket är hemmets hjärta" eller "du är luften jag andas."

Motsats/antites: kontraster, t.ex. "lika stark som han var blev han svag i hennes närhet" eller
"konstverkets skönhet ligger i dess råa skildring av döden."

Parallellism: upprepar något/några ord men med lite variation, t.ex. "kunde hon få skolans överhuvud att sponsra skolresan? Skulle rektorn skjuta till lite slantar?

Retorisk fråga: att ställa en fråga som inte kräver ett svar, t.ex. "har Zlatan en av världens bästa vänsterfötter?"

Tretalet: tre är ett heligt tal eftersom vår religion talar om treenighet, "fadern, sonen och den helige anden." Många författare, konstnärer och talare använder sig därför av talet tre som t.ex. tre små grisar, tre systrar, "tro, hopp och kärlek", tre förtrollningar och så vidare.

Underdrift/litotes: När ett svagt uttryck ger motsatt mening, t.ex. "det var några gäster i restaurangen" (om det var fullsatt). 

Upprepning/anafor: Upprepar samma ord flera gånger. "Jag tror på mig själv. Jag litar på mig själv och jag älskar mig själv."

Överdrift/hyperbol: Man uttryck.er sig med överdrifter, t.ex. "hela Sverige hejade på landslaget" eller "hela världen höll andan"


APRIL OCH TYSTNAD

Våren ligger öde.
Det sammetsmörka diket
krälar vid min sida
utan spegelbilder.

Det enda som lyser
är gula blommor.

Jag bärs i min skugga
som en fiol
i sin svarta låda.

Det enda jag vill säga
glimmar utom räckhåll
som silvret
hos pantlånaren.
(ur SORGEGONDOLEN 1996)

 Till dig


Du min förtvivlan och min kraft, 
du tog allt eget liv jag haft, 
och därför att du krävde allt 
gav du tillbaka tusenfalt.

 Ur diktsamlingen "De sju dödssynderna" av Karin Boye. 

 http://www.karinboye.se/verk/dikter/dikter/till-dig.shtml
  
 
Uppgift: Analysera dikterna stilistiskt. Det vill säga, du ska analysera vilka stilfigurer som finns i dikterna?  Redovisningen gör du genom att citera ur dikterna och förklara vilka stilfigurer de olika citaten representerar. Försök att hitta så många du kan!
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar